call Bel ons
Contact opnemen

De ideale werkomgeving

Ieder persoon is uniek en daarom ziet de ideale werkplek er voor iedereen anders uit. Een perfecte werkplek die voor iedereen geschikt is bestaat niet. Toch zijn er wel een aantal richtlijnen die kunnen helpen bij het inrichten van een werkplek. Deze richtlijnen kunnen ervoor zorgen dat je in een ergonomische houding werkt, wat bijdraagt aan comfort en gezondheid tijdens het werken. Door aandacht te besteden aan ergonomie, kun je een werkplek creëren die optimaal is afgestemd op jouw persoonlijke behoeften en werkomstandigheden.

De 12 richtlijnen die je kan aanhouden

 

1. De kijkafstand

De juiste kijkafstand tot het beeldscherm hangt af van zowel de grootte van het scherm als de lettergrootte. Hoe groter het scherm en de letters, hoe verder de afstand tot het beeldscherm moet zijn. Over het algemeen ligt de ideale afstand tussen de 60 en 80 centimeter.

Een handige tip: houd een afstand aan die gelijk is aan de lengte van je arm, dit biedt vaak een comfortabele kijkafstand.

2. De kijkhoek

De beste kijkhoek is tussen de 15 en 30 graden, in een hoek van 90 graden.

3. Hoek boven-onderarm

De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90 graden of iets meer. Het is belangrijk dat je schouders ontspannen zijn en de onderarmen bij zitten op de armleuning rusten. Bij staand werken moeten de onderarmen in een hoek van 90 graden op het bureaublad steunen. Aangezien de armen 20% van het lichaamsgewicht dragen, leidt onvoldoende ondersteuning tot extra belasting van rug-, nek- en schouderspieren.

4. Documenten

Bij veel werken met documenten is een documenthouder handig. Deze plaatst het document rechtop, wat de nekbelasting vermindert. De houder moet vrij tussen het beeldscherm en toetsenbord staan, zodat je in één lijn kunt werken.

5. Toetsenbord & muis

Plaats het toetsenbord recht voor je lichaam, ongeveer 10 centimeter van de bureaurand, met de pootjes ingeklapt. Gebruik je het numerieke deel weinig, kies dan voor een compact toetsenbord om de reikafstand naar de muis te verkleinen. Zet de muis zo dicht mogelijk bij het toetsenbord, binnen je comfortzone. Een centrische of verticale muis kan hierbij helpen.

6. Lumbaalsteun

Een lumbaalsteun biedt extra ondersteuning voor de onderrug. Stel deze in door rechtop te zitten en de bolling van de rugleuning gelijk te laten komen met de holling van je onderrug.

7. Armleggers

Stel de armleggers zo in dat je onderarmen steun hebben en je schouders ontspannen zijn. Je ellebogen moeten de armleggers net raken. Zorg dat de armleggers diep genoeg zijn voor steun en dat je dicht bij het bureau kunt zitten, met je armen comfortabel dicht bij je lichaam.

8. Hoogte van de tafel

Stel het bureaublad op dezelfde hoogte als de armleggers in, terwijl je zit. Een zitbureau moet instelbaar zijn tussen 65 en 85 centimeter en zit-stabureaus tussen 65 tot 125 centimeter. Bij stahoogte moet de tafel op ellebooghoogte staan, met ontspannen schouders.

9. Hoogte bureaustoel

De juiste zithoogte heb je gevonden als je voeten volledig en goed op de grond staan en je benen een hoek maken van 90 graden of meer.

10. Diepte van het werkblad

Het werkblad moet minimaal 120 centimeter breed zijn en ongeveer 80 centimeter diep zijn, om zo de juiste kijkafstand bij de gebruikte maat beeldscherm te realiseren.

11. Vrije beenruimte

De beenruimte onder de tafel moet minimaal 80 centimeter diep en 60 centimeter breed zijn op de plaatsen waar je aan het beeldscherm werkt.

12. Afmeting van de kantoorwerkplek

Een standaard werkplek op kantoor moet over een vloeroppervlakte van minimaal vier vierkante meter beschikken.

Moniek Nijeboer Commercieel medewerkster projectinrichting
Heb je nog vragen over de ideale werkplek of kom je er niet helemaal uit?

Ik help je graag verder! Neem gerust contact met ons op via onderstaande link.